5 січня 2024 р.

Скільки нам відведено: порахувати може кожен

 

Опис методики підрахунку

У якості вибірки взято 102 випадкові поховання на місцевому діючому кладовищі, а саме 53 жіночі й 49 чоловічих могил. Пропорцію дотримано відповідно до офіційної статистики, за якою чисельність жінок в Україні перевищує чисельність чоловіків усереднено на 10%. У вибірку включено лише нещодавні поховання з датою смерті від початку 2010-х і пізніше. До вибірки не включено військові поховання, тому зібрана статистика є актуальною для цивільного населення. За офіційними даними, наразі війна вкорочує вік українських чоловіків у середньому на 8 років.

Результати

(графіки збільшуються за кліком)



Середня тривалість життя: 69,2 року (63,9 для чоловіків, 74,1 для жінок).

Медіана (половина помирає раніше цього віку, решта — пізніше): 73 роки (67 для чоловіків, 79 для жінок).

Стандартне відхилення від середньої тривалості життя: 17,0 року (17,9 для чоловіків, 14,7 для жінок).

Висновки

Показники середньої тривалості життя, отримані методом польового дослідження, достатньо точно збігаються з даними Державної служби статистики України за останній довоєнний 2021 рік: 69,8 року (65,2 для чоловіків, 74,4 для жінок).

Різниця в середній тривалості життя між жінками й чоловіками становить щонайменше 10 років (через воєнний фактор цей розрив прогнозовано збільшиться до 15 років).

Половина українських чоловіків (цивільних) помирає до свого 67-річчя, половина жінок доживає до кінця 7-го десятка й далі.

Серед довгожителів (80+ років) жінок приблизно втричі більше, ніж чоловіків.

Вік смертності чоловіків більш розкиданий на часовій шкалі (включно з молодими роками), у жінок він зосереджений між 70 та 90 роками.

Немає коментарів:

Дописати коментар