26 листопада 2023 р.

Ключові технології епохи — технології правди

Бик буття (дхарми) має чотири ноги — це милосердя, аскетизм, чистота та правдивість. В епоху (югу) Сатья він стоїть на всіх чотирьох ногах. У Трета-югу він стоїть на трьох ногах. У Двапара-югу він стоїть на двох ногах. І ось у Калі-югу, нашу епоху, він утримується на останній нозі, якою є правда.

(Повір’я-мем із сучасного Інтернету на основі індуїстського часового циклу)

1.  Здорові міжстатеві стосунки неодмінно вимагають чесності між партнерами. І мабуть найголовніша перевірка жінки на чесність — питання істинного батьківства дитини. Ще зовсім нещодавно чоловік міг покладатися виключно на довіру й зовнішню схожість, себто об’єктивних інструментів перевірки істини він не мав. Якщо хтось і чув словосполучення «ДНК-тест», то справедливо ігнорував цей варіант через його дорожнечу. Але ось надворі 2023 рік, і вартість цього тесту вимірюється… кількома тисячами гривень. Що, погодьтеся, сущі дрібниці порівняно з коштами й зусиллями, які чоловік вкладе в чужу дитину за помилкової віри, що дитина його.

2. При обговоренні теми штучного інтелекту багато хто всрейоз лякається появи Скайнету з 2-го «Термінатора». Водночас уже сьогодні є одна галузь застосування нейромереж, здатна перевернути стосунки між людьми на фундаментальному етичному рівні. Я би назвав її нейрополіграфом. Уявіть мобільний застосунок з таким функціоналом. Через камеру смартфона він знімає відео вашого співрозмовника й передає його на серверну частину з нейромережею. Та швидко й ефективно зіставляє параметри міміки й голосу людини з шаблонами «правда/брехня» й повідомляє вердикт користувачеві смартфона. І цьому застосунку байдуже, який контент аналізувати, — живе відео вашого співрозмовника чи, наприклад, запис публічної промови політика…

До речі, станом на 2023 рік вартість перевірки на звичайному поліграфі практично та сама, що й вартість ДНК-тесту.

3, 4, 5 тощо мають з’явиться незабаром. Схоже, таким є технологічний дух нинішньої епохи. Тож (слава Прогресу!) особиста чесність переходить з абстрактної дилеми «морально/аморально» до цілком приземленого «вигідно/невигідно». Як на мене, це прекрасно!

Немає коментарів:

Дописати коментар